chocolade

Life is like a box of healthy chocolates…

Door Oiselle

Voor de echte chocoladeliefhebbers is er goed nieuws. Er is namelijk gezonde chocolade op de markt gekomen. Ja, je hoort het goed!

Wat is het?

Voor de productie van deze gezonde chocolade worden cacaobonen gebruikt met een grote hoeveelheid flavanolen. Normale cacaobonen bevatten ongeveer 0,5% tot 1,5% van deze stof, maar deze cacaobonen bestaan uit minimaal 7,5% flavanolen. Ook zorgt de andere manier van produceren ervoor dat de gezonde stoffen hun werking behouden. De enige chocolade die door de European Food Safety Authority (EFSA) tot nu toe als gezond beschouwd heeft, is die van Acticoa. Dit merk verkoopt de chocolade in parel- of druppelvorm.

Waarom is het gezond?

Dat deze chocolade gezond wordt genoemd, heeft alles te maken met de eerder genoemde flavanolen. Deze antioxidanten verlagen je bloeddruk en zorgen voor een betere bloedsomloop. Ze hebben dus een gunstig effect op je hart en bloedvaten en werken net als andere antioxidanten ook ontstekingsremmend. Antioxidanten zijn onmisbare stoffen voor je gezondheid en komen ook voor in fruit, groenten, noten, pitten, zaden en groene thee.

Waar kun je deze chocolade voor gebruiken?

Met deze chocolade kun je alle kanten op, net als met de normale chocolade. Bak er iets lekkers van, bijvoorbeeld een chocoladecake, een muffin met stukjes chocolade of een heerlijke brownie. Daarnaast kun je de chocolade ook gebruiken voor een milkshake, chocolademelk of gewoon zo eten. Met deze chocolade kun je dus profiteren van gezondheidsvoordelen terwijl je tegelijkertijd van de heerlijke smaak van chocolade kunt genieten!

Dus: op chocoladedieet?

Helaas, een chocoladedieet is ondanks de voordelen niet zo’n goed idee. Chocolade bevat namelijk ook veel verzadigd vet en veel suiker. Eet er dus niet te veel van! Maar kun je de verleiding niet weerstaan, dan is gezonde chocolade een betere keuze dan normale chocolade met een kleiner percentage flavanolen. Door het eten van een klein stukje van deze chocolade profiteer je van de voordelen zonder dat je teveel suiker en verzadigde vetten binnen krijgt. Eet smakelijk!