Maak deze voedselveiligheids fouten niet tijdens je zomerbarbecue

Door Oiselle

Voedsel te lang buiten laten staan

Een van de grootste problemen bij barbecues en barbecues is voedsel dat urenlang buiten staat. In de regel moet warm voedsel warm gehouden worden, en koud voedsel koud.

De CDC raadt aan restjes binnen twee uur na het koken in de koelkast te zetten; de USDA raadt aan voedsel niet langer dan een uur buiten te laten staan als de temperatuur buiten 90 graden of heter is.

We raden aan om het extra veilig te spelen met koude gerechten zoals dips en romige salades door ze niet langer dan een uur in de zon te laten staan. Neem een koelbox en ijs mee om voedsel dat gekoeld moet blijven in te pakken, en denk twee keer na voor je dat laatste hamburgerlapje eet uren nadat je gasten vertrokken zijn.

De mythe over mayo

Een van de grootste mythes over de veiligheid van een cookout is dat elk gerecht op basis van mayo een gevarenzone is, maar de waarheid is dat mayo niet het bacterie-brekende substraat is dat de meeste mensen denken dat het is. In feite wijst Lifehacker senior voedselredacteur Claire Lower erop dat, door het zuurgehalte (via azijn of citroensap), in de winkel gekochte mayo de groei van bacteriën juist kan tegengaan. Waar je voorzichtiger moet zijn is als je zelfgemaakte mayo gebruikt, vanwege de rauwe, ongepasteuriseerde eieren. Dit betekent echter niet dat je salades op basis van mayo eindeloos in de zon kunt laten staan – deze gerechten bevatten vaak vlees, eieren, kaas en pasta, die je na die twee uur niet meer mag eten.

Je vlees verkeerd behandelen

Als je het mij vraagt is het hanteren van rauw vlees het meest intimiderende aspect van koken. Ben ik niet bezorgd over het verpesten van een perfect goed stuk vlees, dan ben ik wel bezorgd over het geven van voedselvergiftiging aan mijn gasten.

De volgende richtlijnen voor het grillen komen van de CDC voor het omgaan met rauw vlees, kip, en zeevruchten:

  • Houd het apart van ander voedsel.
  • Koel het voor het grillen.
  • Was je handen voor en na het hanteren ervan.
  • Pas op met morsen en spatten van sappen, en zorg dat je het daarna altijd opruimt.

Zorg dat je een aangewezen bord en kookgerei hebt dat uitsluitend voor rauw vlees bestemd is. Besmet je rauw vlees station nooit met het eindproduct.

Gebruik een voedselthermometer om zeker te zijn dat het tot een veilige temperatuur gaar is. Hoewel de FDA adviseert kip te koken tot minstens 73.8 ºC, kun je kip veilig koken tot 68.3ºC, als je het maar de juiste tijd bij de lagere temperatuur houdt (dit artikel van Serious Eats heeft een handige tabel om je daarbij te helpen). Volgens het U.S. Department of Agriculture: Rundvlees moet minstens 62.7 º C zijn en gemalen rundvlees minstens 71.1º C. Varkensgebraad en -karbonades moeten ook tot 62.7 º C gaar zijn, hoewel er iets te zeggen valt voor rozer varkensvlees dan je misschien gewend bent klaar te maken.

Laten we het over honden hebben

Omdat dit een barbecue is, moeten we het over hotdogs hebben. Er is een wijdverbreide mythe dat, omdat hotdogs “voorgekookt” zijn, je ze niet zo voorzichtig volledig hoeft te garen. Dit is niet waar. De FDA raadt aan dat je hotdogs altijd opnieuw verwarmt tot ze gloeiend heet zijn, rond 62.7º C. Eet geen rauwe hotdogs. Is dat echt iets wat je moest horen? Eet om zo veel redenen geen rauwe hotdogs!

Bovendien kun je, als je zwanger bent, overwegen hotdogs (en andere vleeswaren) helemaal over te slaan.

Eten delen en ziektekiemen delen

Ook al hebben we de laatste jaren van de pandemie te horen gekregen dat buitenevenementen meestal meer verspreid en dus veiliger zijn, toch zijn cookouts nog steeds een hot spot voor het delen van ziektekiemen in buffetvorm. Houd de volgende tips in gedachten om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat iedereen op je bijeenkomst zijn handen vaak kan wassen.
  • Wijs keukengerei aan voor het serveren van gedeelde dingen.
  • Vermijd het delen van borden en bekers.
  • Voorkom dat je met je handen naar dingen als chips en hot dog broodjes grijpt.
  • Als je een soort verkoudheid, griep, of COVID-achtige symptomen voelt, blijf dan gewoon thuis.